چیلرها سیستمهای تهویه مطبوعی هستند که به دو دسته تقسیم میشوند. چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی. چیلرهای جذبی خود انواع مختلفی دارند که یکی از آنها، چیلر جذبی دو اثره میباشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی اجزاء و روش کار چیلر جذبی دو اثره بپردازیم.
چیلر
چیلر یکی از اجزاء سیستمهای سرمایشی تهویه مطبوع است، به وسیله آن آب مورد نیاز سیستم را خنک میکند. آب فن کویل، هواساز یا دیگر تجهیزات، وارد چیلر شده و حرارت آن جذب و به محیط بیرون دفع میشود. در نتیجه آب با دمای پایین تر به سیسیتم بازگردانده میشود.
چیلرها میتواند به دو روش، عمل خنکسازی آب یا هر سیال دیگر را انجام دهند، بر اساس سیکل مورد استفاده چیلرها به دو دسته تقسیم میشوند:
- چیلر تراکمی
- چیلر جذبی
برای آشنایی با چیلر تراکمی و روش کار آن، به این مقاله مراجعه کنید. در ادامه قصد داریم با چیلر جذبی دو اثره بیشتر آشنا شویم.
چیلر جذبی
همان طور که اشاره شد یکی از انواع چیلر، چیلر جذبی میباشد که با استفاده از سیکل تبرید جذبی حرارت آب را گرفته و به محیط بیرون منتقل میکند. چیلرهای جذبی بر خلاف تراکمی، به جای کمپرسور از ژنراتور یا مولد حرارتی استفاده میکند. در این مقاله به مقایسه چیلر تراکمی و جذبی پرداخته شده است.
چیلرهای جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی معمولاً ضریب عملکرد کمتری دارند. این امر یکی از دلایلی است که کمتر از آنها استفاده میشود. برای رفع مشکل مصرف انرژی در چیلر جذبی، نوعی از آن طراحی شده، که به چیلر جذبی دو اثره معروف است. در یک دسته بندی کلی انواع چیلر جذبی را میتوان به دو نوع تقسیم کرد:
- چیلر جذبی تک اثره
- چیلر جذبی دو اثره
جیلر جذبی دو اثره
این نوع چیلر که با نام چیلر جذبی دو مرحلهای نیز شناخته میشود، در دو مرحله محلول لیتیوم بروماید را غلیظ میکند. به عبارتی دو ژنراتور دما بالا و دما پایین در سیسیتم وجود دارد. محلول با عبور از آنها غلیظ میشود. این کار باعث شده است، که ضریب عملکرد یا COP سیستم تا 1.2 افزایش پیدا کند. در حالی که COP چیلر جذبی تک اثره حدود 0.75 است.
اجزاء چیلر جذبی دو اثره
هر چیلر جذبی دارای چهار قسمت اصلی است:
- اواپراتور، که در آن حرارت آب خنک شونده گرفته میشود
- جاذب، که که بخار مبرد را از اواپراتور جذب میکند
- ژنراتور، که غلظت محلول لیتیوم برومای را افزایش میدهد، که در چیلر جذبی دو اثره دو ژنراتور وجود دارد
- کندانسور، که بخار مبرد در آن مایع میشود که به این ترتیب حرارت گرفته شده از آب به محیط دفع میشود.
روش کار چیلر جذبی دو اثره
ابتدا در اواپراتور آب خنک شونده و آب مقطر چیلر که در حقیقت نقش مبرد را دارد با یکدیگر تبادل حرارت برقرار میکنند. با این کار حرارت از آب خنک شونده به آب مقطر منتقل شده و به این علت که اواپراتور در حالت خلاء میباشد، آب مبرد بخار میشود.
سپس جاذب یا ابزوربر، که وظیفه آن جذب بخار آب است، به کمک محلول لیتیوم بروماید، بخار آب تولید شده در اواپراتور را جذب میکند. با این کار غلظت محلول لیتیوم بروماید کاهش مییابد (چون درصد آب آن افزایش یافته).
محلول رقیق لیتیوم بروماید سپس به مبدل حرارتی دما پایین منتقل میشود. پس از خروج از مبدل جریان محلول به دو مسیر تقسیم میشود.
همان طور که اشاره شده، چیلر جذبی دو اثره دارای دو ژنراتور است. قسمتی از محلول به ژنراتور دما پایین و قسمت دیگر به ژنراتور دما بالا منتقل میشود. در ژنراتور دما بالا، با حرارت دادن محلول آب موجود در آن بخار شده، که به این ترتیب محلول رقیق میشود. بخار تولید شده در ژنراتور دما بالا دارای انرژی حرارتی است. لذا برای صرفه جویی در انرژی این بخار به ژنراتور دما پایین منتقل شده که در انجا با استفاده از حرارت خود محلول را غلیظ میکند.
پس از افزایش غلظت محلول، بخار حاصل از آن به کندانسور هدایت شده و در آنجا بخار به مایع تبدیل میشود. این مایع همان آب مقطری است که به عنوان مبرد استفاده میشود.
محلول غلیظ لیتیوم بروماید نیز پس از عبور از مبدل حرارتی دما بالا، با محلول غلیظ ژنراتور دما پایین مخلوط شده و پس از عبور از مبدل حرارتی دما پایین به جاذب یا ابزوربر باز میگردد. به این ترتیب سیکل جذبی دو اثره کامل میشود و حرارت آب یا هر سیال خنک شونده توسط اواپراتور گرفته و توسط کندانسور به محیط بیرون منتقل میشود.
جمع بندی
در این مقاله با سیکل و اجزاء چیلر جذبی دو اثره آشنا شدیم، و بررسی نحوه عملکرد آن پرداختیم. چیلر جذبی دو اثره یکی از انواع چیلرهای جذبی است. هدف از طراحی آن بالا بردن راندمان سیکل جذبی است. امیدواریم که از این مقاله بهره برده باشید. جهت تهیه انواع چیلر و دیگر تجیهزات برودتی به محصولات وبسایت گروه صنعتی دی مراجعه با مشاورین فروش گروه صنعتی دی تماس بگیرید.