سیستم تهویه مطبوع GHP یکی از انواع سیستمهای VRF است. در این دستگاه به جای انرژی الکتریکی از موتور احتراق داخلی بهره برده میشود. از این سیستم میتوان هم برای سرمایش و هم برای گرمایش ساختمان استفاده کرد. سیستمهای GHP مزایای و معایب خاص خود را دارند که در این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت و با روش کار و اجزای سیستم تهویه مطبوع GHP آشنا خواهیم شد.
سیستم تهویه مطبوع VRF
سیستم تهویه مطبوع VRF که به معنی جریان متغییر مبرد است، یکی از سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی میباشد. از این سیستم میتوان هم به منظور سرمایش و هم برای گرمایش در ساختمانها بهره برد.
متغییر بودن جریان مبرد در این سیستم به این معنی است که مقدار مبرد ورودی به هر اواپراتور متفاوت از دیگری است. در سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی یک یونیت خارجی و چندین یونیت داخلی وجود دارد. در یونیت خارجی کمپرسور و کندانسور قرار دارد. یونیتهای داخلی نیز در نقش اواپراتور حرارت هوای محیط ساختمان را جذب میکنند. در سیستم VRF بر خلاف چیلر از آب به عنوان واسط انتقال حرارت استفاده نمیشود. بلکه مبرد مستقیماً به اواپراتورها در قسمتهای مختلف ساختمان فرستاده میشود. اما مقدار مبردی که به هر واحد فرستاده میشود بر حسب نیاز تنظیم میگردد. به این ترتیب هر قسمت از ساختمان به مقدار نیاز خود بار برودتی یا حرارتی دریافت میکند.
به عبارتی میتوان گفت که سیستم تهویه مطبوع VRF مانند یک اسپلیت است، که دارای چند اواپراتور میباشد. یونیت خارجی با استفاده از سیستم تبرید تراکمی بار برودتی لازم را تامین میکند. سپس مبرد با جریان یافتن در بین یونیتها داخلی بار برودتی را به فضای داخلی میرساند.
سیستمهای تهویه مطبوع VRF را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- سیستم تهویه مطبوع EHP
- سیستم تهویه مطبوع GHP
در سیستم EHP از انرژی الکتریکی بهره برده میشود. در حالی که در سیستم تهویه مطبوع GHP از موتورهای احتراق داخلی به منظور تامین انرژی لازم برای سیکل تراکمی استفاده میگردد. در ادامه این مقاله به بررسی بیشتر این دستگاه تهویه مطبوع میپردازیم.
سیستم تهویه مطبوع GHP
GHP مخفف عبارت Gas Heat Pump به معنی هیت پمپ گازی است. هیت پمپ وسیلهای است که با استفاده از سیکل تبرید تراکمی قابلیت تامین بار برودتی و حرارتی را دارد. سیستمهای هیت پمپ را هم میتوان در تابستان برای سرمایش و هم در زمستان برای گرمایش بکار گرفت.
سیستم هیت پمپ گازی یا سیستم تهویه مطبوع GHP یکی از سیستمهای VRF است. در این دستگاه برای تامین انرژی کمپرسور، به جای برق از یک موتور احتراق داخلی استفاده میشود. این موتور که با گاز شهری کار میکند، با مصرف گاز انرژی مکانیکی تولید میکند. انرژی مکانی به کمپرسور منتقل شده و حرکت مورد نیاز برای فشرده کردن مبرد بدست میآید. به این ترتیب کمپرسور میتواند مبرد را در سیکل به جریان در آورده تا عملیات انتقال حرارت انجام شود.
اجزاء سیستم
همان طور که اشاره شد، سیستم تهویه مطبوع GHP دارای دو یونیت است. یونیت خارجی و یونیت داخلی که توسط لولههایی از جنس مس به یکدیگر متصل شدهاند. حال اجزاء قسمتهای مختلف را بررسی خواهیم کرد.
در یونیت خارجی کمپرسور و موتور احتراق داخلی، مجموعه کندانسور و فنهای آن، اجزاء کنترلی و … قرار دارند. اکثرا اجزاء چیلر تراکمی را میتوان در سیستم تهویه مطبوع GHP نیز مشاهده کرد. مهمترین قسمتهایی که متفاوت هستند عبارت است از موتور گازسوز و شیر معکوسکننده.
موتور گاز سوز با سوخت گاز شهری و یا گاز مایع LPG کار میکند. دارای مخزن سوخت، منبع اگزوز و رگلاتور فشار میباشد. شیر معکوسکننده نیز جزء اصلی هیت پمپ است. با این شیر میتوان حالت سرمایشی و گرمایشی سیستم را تغییر داد.
اجزاء داخلی نیز شامل اواپراتور، فن، حسگر دمای برای ترموستات و پنلهای الکرونیکی برای تنظیم عملکرد دستگاه توسط کاربر هستند.
پس به طور خلاصه میتوان عملکرد سیستم تهویه مطبوع GHP را به این شکل توصیف کرد. در یونیت خارجی، موتور گاز سوز انرژی مورد نیاز کمپرسور را تامین میکند. البته باید توجه داشت که اجزاء کنترلی، فنها و … نیاز به جریان الکتریکی دارند. لذا باید به سیستم برق برسد. ولی مقدار برق مورد نیاز بسیار کمتر از سیستمهای EHP میباشد. کمپرسور نیز مانند قلب سیستم بار برودتی یا حرارتی مبرد را ایجاد میکند. مبرد توسط لولهها به یونیت داخلی منتقل میشود. در یونیت داخل تبادل حرارت بین هوای محیط داخل و مبرد برقرار میشود. به این ترتیب دمای اتاق به شکل مطلوب تنظیم میگردد. سپس مبرد که تغییر فاز داده است به یونیت خارجی باز میگردد تا سیکل کامل شود.
همان طور که مشهود است، عملکرد این دستگاه مشابه دستگاه هیت پمپ است. یعنی برای تغییر حالت سرمایشی و گرمایشی، جهت سیکل تغییر میکند. در حالت سرمایشی یونیت داخل به عنوان اواپراتور حرارت محیط داخل را جذبی میکند. در حالت گرمایشی اما یونیت داخلی به کندانسور سیستم بدل میشود. که توسط آن حرارت به محیط داخلی منتقل میشود.
مزایای سیستم تهویه مطبوع GHP
- استفاده از گاز به جای برق باعث کاهش هزینههای مصرف برق میشود
- قابلیت استفاده از حالتهای سرمایشی و گرمایشی به طور همزمان
- عدم نیاز به موتورخانه و تجهیزات آن
- قابلیت نصب در فضاهای مختلف
- عدم نیاز به مصرف آب
جمع بندی
در این مقاله با سیستم تهویه مطبوع GHP آشنا شدیم. این دستگاه یکی از سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی است. از آن میتوان هم برای برودت و هم برای حرارت بهره برد. سیستم GHP دارای یک موتور گاز سوز است و نیازی به برق ندارد. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید. جهت تهیه انواع سیستمهای تهویه مطبوع به قسمت محصولات وب سایت مراجعه کرده ویا با مشاورین فروش ما تماس بگیرید.